onsdag den 9. maj 2012

Jordbærtærte

De første friske, søde jordbær er netop kommet - og inviterer med deres farve og sødme til at gå i køkkenet og kreere jordbærtærte... Vi foretrækker dem uden gelé, men opskriften er selvfølgeligt noteret med geléen hvis man ønsker den helt klassiske variant.
 

Ingredienser:

Creme:
4 æggeblommer
75 g. rørsukker eller melis
25 g. mel (sigtet)
1 stang vanilje
3 dl. mælk
2 spsk. appelsinblomstvand

Jordbærgele: (udeladt)
75 g. jordbær i skiver
1 spsk. rørsukker eller melis
5 spsk. vand
½ tsk. gelatinepulver

Jordbærfyld:
ca. 450 g. modne jordbær

Fremgangsmåde:
Blend sukker, æggeblomme, vanilje sammen - tilsæt mælk og appelsinblomstvand og blend igen, tilsæt mel og rør det så det netop er samlet.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt det sammen i hånden, så dejen bliver glat og ensartet. Form dejen til en flad kugle, pak den ind i husholdningsfilm og stil den på køl i mindst 30 minutter.

Lad dejen få stuetemperatur igen og rul herefter dejen ud, så den kan dække formen. Prik bunden med en gaffel og frys bunden i 15 minutter. Læg bagepapir og blindmateriale (hvide tørre bønnner f.eks.) i tærtebunden og forbag bunden i 15 minutter ved 190 grader. Herefter fjernes bagepapir og blindmateriale, ovnen skrues ned på 180 grader, og bunden viderebages i 10-15 minutter. Den skal være gyldenbrun.
Lad kagebunden køle lidt, inden den tages ud af formen og stilles på serveringsfad.

Creme:
Pisk æggeblommer og sukker lyst og cremet i en skål. Pisk melet i, flæk vaniljestangen, skrab frøene ud og pisk dem ud i mælken. Bring mælkeblandingen i kog og hæld den i æggeblandingen mens der piskes. Hæld blandingen tilbage i gryden og bring den langsomt i kog under omrøring. Kog forsigtigt i 2-3 minutter - og hæld cremen i tærtebunden. Jævn overfladen ud med en ske og lad den  køle helt af.

Jordbærgele:
Lad de snittede jordbær, sukker og vand simre i 5 minutter i en lille gryde, indtil bærrene er bløde. Blend dem til puré og passer dem gennem en sigte. Drys Gelatinen ud i 2 spsk vand i en lille skål. Opvarm skålen indtil gelatinen er opløst og rør den i puréen. Lad den afkøle indtil den netop er begyndt at stivne.

Snit jordbærrene  og arranger dem oven på vaniljecremen. Fordel den afkølede gelé ud over bærrene og lad den køle mindst 1 time, så den kan stivne.

Serveres kølig, men ikke køleskabskold..!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...