torsdag den 25. februar 2010

Udflugter...!

Kl. 7.00 dufter der af kaffe og ristet brød, og Claus luller os alle ud af dynerne til et dækket morgenbord. Dagen i dag er jo afsat til en ekspedition til Nordsø Oceanariumet i Hirtshals (tidligere Nordsømuseet) Hvor vi skal op og studere klumpfisk og andre dyr i vandet... Køreturen derop tager næsten 2 timer.... Så det er bare med at komme ud og få oplevet noget...

Undervejs oplever vi skiftesvis fint vejr, og lettere snefald. Ikke noget at frygte, men blot store flotte vat-totter som daler lige så stille ned fra himlen. Chili Elsker at køre bil, så hun er med os, men kan ikke komme med ind i selve Oceanariumet... Så da vi begiver os indenfor, lægger hun sig i bilen, begravet i Frejas nye heste-tæppe og med et godt ben at gnave i. Vi kommer kort tid før sælerne skal fodres, og begiver os derfor ned i tunnelen til deres udendørs areal... Her møder vi ham her:
Og vi har meget svært ved at afgøre, hvem der studerer hvem... Han har en forkærlighed for Freja og følger ivrigt hendes hånd, hvis hun placerer den på glasset... Går hun væk, forsvinder han også men vender tilbage til denne position, så snart hun nærmer sig glasset igen. Da hun går videre hen i tunnelen under deres bassin (Hvor de kan svømme hen over hovedet på tilskuerne) opdager han hende igen - og er så begejstret, at han danser efter hendes hånd... til alles store morskab.
Oven på land er det dog rigtig koldt - og sneen daler nu i store flager - kun få minutter før fodringen går igang. Ovre bagved, oppe på land, ligger den nyfødte Gråsæleunge (født den 26/1-2010) Ungen i sig selv er lidt af en sensation, idet det er første gang at gråsæler har ynglet i fangeskab i Danmark... Den er rigtig nuttet, og ligger lige så stille i sneen, som en baby svøbt i et klæde:

Vi vælger dog at bevæge os indenfor, idet vinden er bidende kold. Hurtigt kommer vi op i cafeen, og finder udsigtsvinduerne, som vender ud mod sælernes udendørs areal - og derfra følger vi fodringen af dyrene - som i lige så høj grad viser fodring af havnens måger - som er mødt talrigt op. Men det er nu ikke så mærkeligt, idet alle dyr lider under den strenge vinter her i 2010... og selv mågerne har svært ved at finde føde i disse dage.

Vi er flere gange nede og studere stimerne i det store akvarium, som rummer 4,5 mio liter vand. Rundt omkring findes der også en del rørebassiner, hvor man kan komme i nærkontakt med søstjerner, søpindsvin og en del fladfisk. Og flere steder kan man sætte sig ned og se film fra verdenen under havets overflade... samt nærstudere Gobler og dyreplankton. Nedenfor kan du se en gople, som er mere end en halv meter i diameter
Efter at have spist en lækker, lækker frokost i cafeen, begiver vi os ned og ser fodringen i Oceariet, som har en dybde på 8 meter. Det spændende ved fodringen er, at der er en dykker som hopper i bassinet, og derfra fortæller os tilskuere en masse om de forskellige fisk vi får mulighed for at nærstudere. De store klumpfisk får vi også rig mulighed for at nærstudere. Foran oceariet, ude ved publikum, står en medarbejder og halvt om halvt interviewer dykkeren inde i tanken. Og på et tidspunkt kigger den store klumpfisk forbi... (heraf nedenstående sjove billede...) Da fodringen er færdig, har vi efterhånden tilbragt 2,5 time i oceariumet. Og vi begiver os ud til Chili og bilen og begiver os i retningen mod Klitmøller. På vejen hjemad tager vi dog en afstikker til Bolcheriet i Løkken - et fantastisk sted, som vi tidligere har besøgt. Stedet består af et arbejdende værksted, og en tilhørende lille nostalgisk forretning, som er en skøn fornøjelse at luske rundt i.

Som I kan se, ligger sneen høj i Løkken, da vi kommer forbi - hvilket opfordrer til i en fart at trisse gennem driverne og ind i varmen og den skønne duft af sukkerstads. Da vi kommer, er de netop gået igang med bolchemassen til en omgang æble-slikkepinde og Hold-kæft Bolcher. De to unge mænd som står og jonglerer med bolchemassen, er meget koncentrerede - og måske ikke helt så gode til at dele arbejdet med tilhørerne... Men der er smagsprøver - og det er fantastisk at se det store arbejde, der ligger forud for disse:
Inden vi forlader Bolcheriet, går vi ind i den tilhørende forretning og køber proviant til køreturen hjem til sommerhuset.
Vel hjemme står den på afslapning, og bearbejdning af dagens mange indtryk. Det har ganske afgjort været en skøn dag...!
xoxo
...Engel...Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...